4 листопада — день Казанської ікони Божої Матері. Які Знання зашифровані в чудотворній іконі?

4 листопада — день Казанської ікони Божої Матері. Які Знання зашифровані в чудотворній іконі?

4 листопада православна церква традиційно святкує день Казанської ікони Божої Матері — одного з найбільш популярних образів Богородиці. Здавна люди молилися Їй і шанували Її. Практично в кожній оселі був присутній образок такої ікони, перед якою багато віруючих схиляли коліна в години радості та горя. І Вона допомагала людям, наповнюючи їхні серця спокоєм, тихою радістю і щастям, дарувала Любов і, немов покривалом, вкривала від усіх бід. Адже саме духовна сила Любові і Творіння, джерелом якої є Богородиця, — основна створююча сила Божественного начала, в усі часи була для людини провідником у життя вічне.

 

Історія знайдення ікони

Казанська ікона Божої Матері має вельми незвичайну і цікаву історію. Відкриті джерела кажуть, що вона була віднайдена 1579 р. після великої пожежі, що знищила частину Казані. 9-річній дівчинці наснився сон, в якому Богородиця вказувала на точне місцезнаходження образу. Пожежа трапилася в будинку купця Онучина, під руїнами якого згодом і була знайдена сама ікона. Спочатку на слова дівчинки — доньки купця, Матрони, не звернули жодної уваги, але після триразового повторення сну почали розбирати згарище.

Знайдений на глибині одного метра образ, який, незважаючи на пожежу, виглядав сліпуче, неначе був щойно написаний, урочисто доставили до церкви Миколи Тульського. А на місці знаходження ікони пізніше був збудований жіночий монастир.

З Казанської ікони Божої Матері згодом було зроблено багато списків, а сама вона прославилася далеко за межами Русі.

Казанська ікона Божої Матері

 

Чудотворні образи — історія шанування

Казанській іконі присвячено 50 церков і храмів, 14 монастирів, які знаходяться в Україні, Росії, Білорусі, Фінляндії.

Явлена ​​ікона, як і безліч чудотворних списків, — були втрачені. 1904 р. виявлена ​​ікона була викрадена з Казанського Богородицького монастиря. Московський список також був викрадений з Казанського собору 1918 року в дорогоцінному окладі. Петербурзький список вцілів і сьогодні зберігається в соборі у Санкт-Петербурзі.

Один зі списків Казанської ікони Божої Матері зберігався в покоях Папи Римського і 2004 року був повернений Православній церкві. Зараз він знаходиться в Казанському Богородицькому монастирі в м. Казані. Також існує безліч списків, які до цього дня знаходяться в церквах і монастирях. І не припиняється потік людей, які, як і в давнину, йдуть до Богородиці зі своїми бідами та радощами, шануючи свою заступницю.

Казанська ікона Божої Матері

 

Символізм Казанської ікони Божої Матері

Казанська ікона Божої Матері належить до типу Одигітрія (що означає «яка вказує шлях», «провідниця»). Немовля сидить на руках Богородиці, правою рукою Він благословляє, а лівою — тримає сувій, рідше — книгу.

Казанська ікона Божої Матері

 

Жест благословення Христа — це Прана Мудра або Мудра Життя. Схожий жест зустрічається і на іконі “Спас у Силах”:

“Так, це жест поєднання безіменного пальця з великим як символ поєднання сили Бога й енергетичного потенціалу самої людини, та ще й від самого Ісуса Христа як Сина Божого — справді істинний жест благословення людства”.

А. Нових, «АллатРа»

У більш пізніх списках можна зустріти інше складання пальців — іменословне, яке, судячи з церковних канонів, символізує букву грецького алфавіту, разом складаючи монограму Імені Ісуса Христа — I҃C X҃C. У ведичній традиції — це знак, мудра «Вікно мудрості», символ з'єднання двох начал — божественного і людського.

Казанська ікона Божої Матері

“Що стосується положення пальців… Якщо безіменний палець, згідно з медитативними функціями, символізував духовне бачення, знання, надможливості, то великий палець — енергетичний потенціал сили самої людини”.

А. Нових, «АллатРа»

 

Цікаво те, що Казанська ікона частіше за інші використовується у вінчальних церковних обрядах. І цьому є пояснення:

 

“Але при цьому можна знайти й ті самі відголоси знань, що колись були у людей. У тому ж Православ’ї при вінчанні обручка, що надівається молодятами на безіменний палець правої руки, досі означає знак вічності і нерозривності вінця з духовним світом”.

А. Нових, «АллатРа»

 

Що стосується книги чи сувою, то вони присутні в іконах типу Одигітрія. Однак Казанський образ — оплечний, тому другу руку Христа не видно, тим не менш, зміст залишається таким самим, хоча в Казанському образі вони і приховані від очей.

 

“У християнській культурі символіка книги досить багатозначна і глибока, тому кожен малював, виходячи із загальноприйнятих канонів. Це могли бути Блага Звістка, Книга Життя з іменами Врятованих, Книга Одкровення про пророцтва Другого пришестя Христа. До речі, в останній є сюжет про Книгу, написану «всередині та іззовні», запечатану сімома печатками, розкрити і прочитати яку не може ніхто, крім Агнця. Там же й про чотирьох тварин — Стражів навколо престолу і так далі”.

А. Нових, «АллатРа»

Одігрія

 

Є свідчення, що у явленої ікони було дві ризи — повсякденна і святкова. Святкова була вироблена із золота і дорогоцінних каменів. В окладі повсякденної ризи переважали перли, що з давніх-давен має сакральне значення:

Казанська Вознесенська ікона

 

“Так от, самі перли в давнину на Русі називали як «інчі», що в багатьох слов’янських та інших народів позначає «інший», «одна», «єдина», «справжній, правильний». Чому пізніше й почали називати у християнстві монаха, як «інок», а монашок — «інокінія». Перлина — це й був асоціативний символ Душі з іншого (духовного) світу. Давньоруське слово раковина «перламутр» виникло від давніх слів слов’янських народів, що проживали у Східній Європі. «Raky», «rakъve» — «оболонка», подібно до латинського слова «аrсеō» — «замикаю». Тобто, перлина у раковині— це символічне позначення Душі, замкненої в матеріальній оболонці тіла, яка була привнесена сюди з іншого світу і може звільнитися тільки при злитті (з’єднанні) свідомості людини (Особистості) з Душею за допомогою духовної, створюючої сили і панування Духовного начала в людині”.

А. Нових, «АллатРа»

 

Також на багатьох іконах Казанської Божої Матері часто присутнє стилізоване зображення восьмикінцевої зірки. Восьмикінцева зірка — це символ ромба або поставленого на один з кутів куба, які виступають як знак трансформації людини в Духовну Істоту, вихід у Духовний світ.

Казанська ікона Божої Матері

Куб

 

Усі ці знаки і символи поміщалися на іконах зовсім не для прикраси, а для передачі Споконвічних Знань. До речі, одвічно, в ранньому християнстві для позначення Христа і Богородиці використовували виключно знаки та символи. І вже пізніше, з розвитком інституту релігії, сталася персоніфікація Ісуса і Богоматері як божеств, після чого у всьому світі почали створюватися їхні образи — ікони.

Для знаючих людей ікона Казанської Богоматері може стати справжнім джерелом Споконвічних Знань.

Богородиця — це провідник Божественної Любові для кожної людини, яка йде духовним шляхом. Ісус, як духовна сутність, оновив втрачені Знання про справжнє призначення життя людини в матеріальному світі — досягнення злиття Особистості з Душею, і дав людям інструменти для духовного спасіння. На іконі Казанської Божої Матері Ісус благословляє людство на звершення духовних перемог. А Богородиця, яка перебуває між двома світами, — матеріальним і духовним, є провідником духовної сили, необхідної для звільнення Душі.

Таким чином, лише при з'єднанні старанної роботи над собою за допомогою інструментів, даних Ісусом, і сили Любові Богородиці (Аллата) відбувається злиття Особистості з Душею і людина знаходить Свободу, досягає сьомого виміру, сьомого неба чи раю, що означає злиття Духа (Особистості людини) з Душею і народження Ангела.

Саме про це і говорить нам ікона Казанської Божої Матері, яка є «Провідницею», яка «вказує шлях» на небеса.

 

“… Духовний шлях людини — це шлях її внутрішніх усвідомлених змін, кардинального преображення себе.

… Адже найголовніше в житті — це спасіння своєї Душі. Рятуючи свою Душу, людина рятує й себе. Життя, навіть найдовше, дуже швидко закінчується, і закінчується воно раптово.

… Але якщо людина день і ніч прагне врятувати свою Душу, працює над собою в кожному дні, то це дає їй шанс вийти назавжди за межі матеріального світу, за межі страждань і постійних перероджень”.

А. Нових, «АллатРа»

 

Але ікона є лише помічником у пізнанні Істини, зовнішнім образом, своєрідним нагадуванням про те, що справжня молитва повинна відбуватися всередині. Богородиця — це Дух і її допомога спрямована лише на порятунок Душі. Тому, стоячи перед образом Казанської Божої Матері, потрібно просити про допомогу на духовному шляху, зміцнення свого Духу, яким і є за своєю істинною природою кожна людина.

Детальніше про те, ким насправді є Богородиця, і яка мета Життя людини, можна дізнатися в передачі: "Свідомість і Особистість. Від завідомо мертвого до вічно Живого". Жива розмова — це КЛЮЧ для Особистості і ШЛЯХ перетворення людини із завідомо мертвої на вічно Живу.

 

Автор: Ольга Чорна

 

Джерела:

 

https://sputnik-georgia.ru/spravka/20161103/233710786/Den-Kazanskoj-ikony-Bozhiej-Materi-istorija-i-primety-prazdnika.html

http://russian7.ru/post/32-fakta-ob-ikone-kazanskoy-bozhey-mater/

http://www.tatmitropolia.ru/all_publications/publication/?ID=45089

http://dishupravoslaviem.ru/kazanskaya2/

https://moiarussia.ru/istoriya-ikony-kazanskoj-bozhej-materi/

https://foma.ru/kazanskaya-ikona.html

https://foma.ru/kazanskaya-ikona-ikonografija.html

 

Знайшли друкарську помилку? Виділіть фрагмент і натисніть Ctrl + Enter.


Це цікаво 80 В закладки

Підписатися на новини



4 листопада — день Казанської ікони Божої Матері. Які Знання зашифровані в чудотворній іконі? - Рейтинг теми: 5.00 з 5.00 проголосувавших: 80
Схожі статті:



Напуття дня

Будь-яку дію породжує, перш за все, наша сформована думка. Анастасія Нових, "Сенсей-І"

Залишити коментар
AllatRa.TV онлайн

Творимо разом


Архів матеріалів

Розсилка актуальних новин порталу «АЛЛАТРА Вісті», «АЛЛАТРА ТВ» та інших проектів МГР «АЛЛАТРА»

Концепція