БОЯТИСЯ АБО ЛЮБИТИ АЛЛАХА? ВИБІР ЛЮДИНИ

БОЯТИСЯ АБО ЛЮБИТИ АЛЛАХА? ВИБІР ЛЮДИНИ

Iслам... такий простий і такий мудрий... Коріння ісламу йдуть у глиб століть і приводять нас до найбільшого та останнього з Пророків Мухаммеда (мир Йому і благословення Аллаха) і Того, Хто передав Знання від Всевишнього Аллаха людям через Пророка (мир Йому і благословення Аллаха), Архангела Джабраїла.

Було це 14 століть тому. Знання ці об'єднували людей, виганяючи з сердець людських страх і заміщаючи його Любов'ю до Бога і людей. Адже Іслам – це Любов! І коли Пророк (мир Йому і благословення Аллаха) говорив людям того часу, що прийде час і в усьому світі буде Іслам. Він не мав на увазі релігію, якої не було на той момент. Він мав на увазі Іслам як Любов, Любов Божу... Буде в усьому світі Любов… Мусульманами ж Пророк (мир Йому і благословення Аллаха) називав не тих людей, хто лише виконує зовнішні формальності і ритуали, а тих, які щиро люблять Бога всередині себе.

Намаз – пісня закоханого серця

З давніх часів люди знали, що людина дуальна: в ній є тваринне (матеріальне) Начало та Духовне Начало. У цій дуальності є особливий сенс: вона створює умови для вибору. Адже якби у людини не було її тваринної складової (нафс), то вона з натхненням ішла би до Всевишнього. Але тоді не було б вибору. А коли є вибір між тим, що нав'язує нафс і прагненням Духовного Начала, то людина як Особистість може здійснювати вибір, і тим самим її прагнення до Аллаха є усвідомленим. Вона переступає через всі підступи і спокуси від Ібліса і слідує прямим шляхом. І про це йдеться в 16-17 аятах, Сури «Аль-Араф»:

«... я неодмінно засяду проти них 

на Твоєму прямому шляху. А потім я буду підходити до них спереду і ззаду,

праворуч і ліворуч, і Ти не знайдеш більшість з них вдячними».

Інструментом Ібліса для відведення людини від Прямого шляху є думки, шепіт яких постійно звучить у голові, відволікаючи від виконання намазу. І замість зосередження на глибинних почуттях любові до Аллаха, людина в думках проживає різні ситуації: розмовляє з іншими людьми, щось продає або купує, вирішує побутові завдання.

А сенсом духовної практики, намазу, молитви якраз є чуттєвий контакт з Аллахом на рівні глибинних почуттів, у Любові. Але в результаті безконтрольної діяльності думок у голові людина переводить увагу з почуттів на шепіт Ібліса у своїй голові.

З мови фарсі «намаз» означає «молитва». Молитва – це не слова, які вимовляють наші уста. Молитва – це пісня закоханого серця, переживання стану єднання з Аллахом, Любов до всього, вдячність Всевишньому, щире звернення малого дитя до Всемогутнього Батька. У молитві немає прохань про матеріальне, немає торгівлі або договору. В ній чистота глибинних почуттів, каталізатором яких на певному етапі можуть бути слова.

Намаз – це вираження Любові і вдячності до Аллаха, постійна старанність людини перебувати в цьому молитовному стані, який можливий протягом усього дня. Тоді намаз такої людини вже не припиняється, а переходить з одного в інший, зливаючись в єдине дихання Життя, яким дихає людина в Любові до Аллаха, Любові до ближнього.

Як це можливо – постійно перебувати в такому стані? Брат мій (звертаюся до брата, але це звернення і до тебе, сестра дорога моя), коли ти сильно закоханий... Любиш її, думаєш про неї, хочеш зробити для неї приємне, але... при цьому ти ходиш на навчання або роботу, готуєш їжу, переш і прасуєш одяг, зустрічаєшся з друзями, робиш багато інших справ, але при цьому любиш, любиш її... Так само і тут – єдина відмінність у тому, що Любов до Всевишнього – вона чистіша і щиріша і вона вільна від егоїстичних бажань і маніпуляцій… Людина живе Любов'ю до Аллаха постійно, при цьому виконує звичайну роботу, яка в неї є, виконує її, перебуваючи в Любові, відчуваючи її у своєму серці. А Любов – це і є молитва, це і є намаз. Намаз через переживання Любові до Аллаха – це засіб наближення людини до Всевишнього!

Наше постійне вираження Вдячності до Всевишнього! Вдячність природна для людини, а молитва – це її вираження. Перебувати в молитві є звичайним станом людини, як політ для птаха.

Намаз, молитва – це не ритуал. Якщо він (вона) стає таким, то користі вже не принесе. Ми не можемо комусь показати нашу молитву, стороння людина може побачити тільки лише зовнішню ритуальну дію, але суть намазу залишається всередині – Єднання з Аллахом в Любові.

Коли людину змушують займатися молитвою, це стає обов'язком, повинністю..., і вона перестає приносити радість, втрачаючи яку ми робимо неможливим для себе зустріч з Коханим нашого серця. Намаз – це не технологія, це торжествуюча Пісня закоханого в Аллаха серця, яке б'ється в єдиному ритмі з Живим, яке є Любов і б'ється в Любові! В такому серці немає страху, немає боязні до свого Коханого, до Аллаха!

«Причина всіх бід на землі в тому, що люди забули про Божественну Любов!

Яка є Альфа і Омега!

Без Любові людина знайде тільки лише смерть,

і тільки в Любові набувається життя!»

Якийсь суфій

«ТАКУА», як «захист, оберігання зв'язку з Аллахом»

Чому пишу про любов до Аллаха? В аятах Священного Корану, хадисах багаторазово зустрічається термін «БОГОБОЯЗЛИВІСТЬ», який у російській транскрипції звучить як «ТАКУА».

Одним із варіантів зупинки людини на шляху до Аллаха можуть бути неточності перекладу Святого Письма на інші мови і, безумовно, зміна смислового перекладу може змінити вектор розвитку Особистості.

Чесно зізнатися, раніше відчував постійний внутрішній дисонанс від такого перекладу терміна «ТАКУА». Адже Особистість відчуває потребу в Любові до Аллаха, прагнення бути з Ним, дякувати Йому. Але в перекладі смислів Священного Корану написано: «боятися Аллаха», «бійтеся Аллаха». Щоб заглушити цей внутрішній дискомфорт, для себе читав замість «бійтеся Аллаха» «любіть Аллаха», і пазл складався, дискомфорт ішов.

Усе стало на свої місця після перегляду передачі на АЛЛАТРА ТБ «Істина і плевели», в якій Ігор Михайлович Данілов з учасницями передачі розкрив значення даного терміна, який зараз переводять як «Богобоязливість».

У сучасних перекладах Корану термін «такуа» часто перекладають як «богобоязливість». Етимологія даного терміна «такуа» походить від дієслова «охороняти», «берегти», «захищати», тобто «такуа» – це захист, оберігання Душі від того, що представляє для неї небезпеку.

«Що значить захищають і бережуть Його? Коли ми беремо істинні Знання, розуміння цього процесу ми розуміємо, що берегти Бога – це значить берегти зв'язок з Богом, берегти ось це чуттєве сприйняття. І що значить захищати Бога? Бог не вимагає, щоб людина захищала Бога.

Сенс у тому, що захищати Бога – це захищати в собі від демонів у собі ж нашу Любов і наші почуття, наше розуміння Бога, наше розуміння Істини. Захист іде всередині – це поле битви всередині самої людини.

І коли ти несеш це розуміння кожному і пробуджуєш тих, хто спить і доносиш цю Істину до інших, ось тоді ти захищаєш, тоді ти служиш, тоді це Істина.

Якщо ми когось боїмося, ми до нього ніколи не підемо. Ми не можемо відчувати почуття Любові до того, кого ми боїмося. Ми не можемо відчувати того, кого ми боїмося. Бог – це добро, Бог – це Любов, це те вище і світле, що дає Життя Вічне».

Ігор Михайлович Данілов

Фрагмент передачі на АЛЛАТРА ТБ «Істина і плевели»

Боятися Бога або захищати всередині себе зв'язок із Ним... Різниця в перекладі величезна. Що становить небезпеку для нашого зв'язку з Аллахом? Від кого треба берегти його? Від Ібліса, який діє в нас через думки, що звучать у нашій голові, образи, сумніви. Якщо людина приймає цю нав'язану в століттях думку, що вона повинна боятися Бога, то в результаті вона не буде прагнути до Нього. Ми одночасно не можемо відчувати любов до Аллаха і боятися Його. Любов і страх – різні дороги. Якщо я когось боюся, то не піду до нього точно. Тому Ібліс так наполегливо нав'язує таке розуміння.


Що значить бояться Бога? Прямий шлях до Аллаха. АЛЛАТРА Вісті


Той душевний підйом, який я відчув при перекладі терміна «такуа», як «захист, оберігання зв'язку з Аллахом», складно передати на папері, можу порівняти з невимовним щастям, щастям від того, що шлях до улюбленого Аллаха став так чітко видимий і простий – любити Його, а не боятися, не йти від Нього, а прагнути до Нього якомога швидше й оберігати зв'язок із Ним і відчувати Любов до Нього постійно! Передача «Істина і плевели» спонукала пошукати інші аяти Священного Корану і хадиси, де використовується термін «богобоязливість», наведу деякі з них:

Сура «Аль-Анфаль», аят 29.

Загальноприйнятий переклад «О ті, які увірували! Якщо ви будете боятися Аллаха, то Він обдарує вас здатністю розрізняти істину і брехню».

Альтернативний переклад «О ті, які увірували! Якщо ви будете берегти (захищати) свою Любов до Аллаха, то Він обдарує вас здатністю розрізняти істину і брехню».

Хадис

Загальноприйнятий переклад «Бійся Аллаха, де б ти не був»

Альтернативний переклад «Бережи зв'язок з Аллахом, де б ти не був»

Різниця, на мій погляд, очевидна.

Термін «богобоязливість» зустрічається в Корані безліч разів, налаштовуючи того, хто вивчає Писання, на страх перед Аллахом. Страх розвертає Особистість у протилежний бік від Всевишнього, залишаючи людині лише механічне виконання ритуалів. Але привести людину до Бога здатна тільки Любов... Адже Любов – це і є Бог всередині нас самих.

Безумовно, моя думка – це думка простої людини, такої ж, як і ти, мій дорогий брат. Приймати або не приймати її, вирішувати тільки тобі. На своєму досвіді я зрозумів, що без Любові до Бога все стає механічною дією, ритуалом, який хочеться просто точно виконати, не забути ніяких деталей, не більше. І тільки Любов усе наповнює сенсом! Тільки Любов дає одухотворений і натхненний стан внутрішньої радості! Радості від того, що ти любиш Всевишнього всім своїм серцем і ти відчуваєш Милість Аллаха в своєму серці!

І саме тому наш улюблений Пророк (мир Йому і благословення Аллаха) молив Всевишнього тільки про Любов, бо він знав, що немає нічого важливішого і прекрасніше Любові Всевишнього:

«О, мій Аллах, даруй мені Любов до Тебе, що перевершує любов до всього іншого…»


Учасник МГР «АЛЛАТРА» Заріф


ЦЕ ЦІКАВО
87

Коментарі (9)
  • М
    Марина

    Действительно, когда мы влюбляемся, мы постоянно не отпускаем эту ниточку любви от себя независимо от того чем бы мы не занимались, пытаемся постоянно хоть в мыслях быть рядом с любимым. Так и надо учиться пребывать постоянно в любви к Богу и это состояние несравнимо с земной любовью. Любви нам всем к Богу и к ближнему.

  • Л
    Людмила

    Очень хорошая статья! Даёт основное понимание: быть в Боге, значит ежеминутно, ежесекундно нарабатывать связь с Ним, постоянно сохранять эту связь, и тогда всё в твоей жизни наполняется Высшим смыслом, Светом, радостью и Любовью.

  • Н
    Наталья

    Какая проникновенная и важная статья для меня! Пазлы в головн складываются. И какая же огромная разница в понимании от искажённого перевода всего лишь одного слова. Спасибо Богу и Зарифу за эту статью!

  • Ю
    Юлия

    Невероятно, насколько подмена одного всего лишь слова может изменить смысл! Истина в Любви. Бог есть любовь, во всех религиях это говориться. Находиться на частоте любви - духовно сливаться с Богом. Спасибо за статью !

  • М
    Мадина

    Машаллах! Огромная благодарность за такие важные понимания! Действительно, когда взор чист от плевел и искажений Иблиса, то начинаешь видеть Истину. Приходит понимание, что Любовь Аллаха везде и в каждом и что мы все объединены этой любовью. И Любовь эта не зависит от национальности и религии, она есть в каждом и в любой момент человек может выбрать её. И когда чувствуешь это, то приходит понимание, что сознание просто пытается её разделить по каким-то внешним признакам, по каким-то условностям. По сути, сознание пытается разделить Аллаха. Разве это возможно? Конечно же нет. Эта Любовь просто ЕСТЬ. Каждый человек избранный, каждый часть Его, каждый кто чувствует и выбирает Любить! Между нами нет разделений, мы все мусульмане потому что в священном Коране (Сура Имран, аят 64) сказано так:

    Скажи: «О люди Писания! Давайте придем к единому слову для нас и для вас, о том, что мы не будем поклоняться никому, кроме Аллаха, не будем приобщать к Нему никаких сотоварищей и не будем считать друг друга господами наряду с Аллахом». Если же они отвернутся, то скажите: «Свидетельствуйте, что мы - мусульмане».

  • О
    Оксана

    Я христианка,но все слова написанные здесь пропитанные Любовью ! Это чувствуется! Это то,что всех нас объединяет! Это единый язык всех народов! Огромная благодарность, Зариф, что поделился своими пониманиями,этой ценной,на мой взгляд, информацией, и любовью!

  • Р
    Рахиля

    Спасибо большое за такое чувственное обяснение о любви к Аллаху. Мне тоже было всегда дискомфортно от слово страх и раб. Но благодаря Аллатре все стало на свои места🥰🙏

    С
    Светлана

    Спасибо Вам, сознание сеет сомнения, но благодаря таким статьям, прихожу в себя

  • В
    Виктория

    Очень чувственно написано, Зариф. Подчёркивает кРАсоту истинной Любви к Аллаху 🥰❤.

  • Д
    Досжан Абдулла

    МашаАлла, БаракаАлла очень рад! Да, знания АллатРа открыл нашы глаза!

Залишити коментар