Євхаристія

Євхаристія

Церковні обряди самі по собі цікаві. У них часом приховані справжні знання самовдосконалення людини на її шляху до спасіння. Ось чому мене і зацікавило це явище. Можливо, за ним стоїть щось, що може допомогти людині на її духовному шляху. На чому це таїнство засноване, для чого воно потрібне, що в ньому такого таємного? Зараз ми стаємо свідками і, часом, учасниками цікавих подій. Нам розкриваються глибинні, таємні знання. І чи так уже важливо приділяти увагу чомусь іще, крім сказаного вже в такій повноті розуміння духовного питання? Я не знаю. Головне, щоб не на шкоду.

Є такий обряд Євхаристія. У церковних таїнствах він є одним з найголовніших. Як церква визначає це таїнство? Всі матеріали взяті з тематичних сайтів, часто дослівно без будь-якої зміни.

Євхаристія (буквально "подяка") — найбільше християнське таїнство, в якому хліб і вино перекладаються Духом Святим в істинне Тіло та істинну Кров Господа Ісуса Христа, а потім віруючі причащаються до них для найтіснішого з'єднання з Христом і життям вічним.

Це таїнство має назву Євхаристія; Вечеря Господня; Трапеза Господня; Таїнство Тіла і Крові Христових. Тіло і Кров Христові в цьому таїнстві називаються Хлібом небесним і Чашею життя, або Чашею спасіння; святими Тайнами; безкровною Жертвою. А якщо врахувати, що Грааль часто сприймають як чашу, то тут свідомість цілком готова довершити роботу «проникнення» в Святі істини.

Таїнство святого Причастя встановив Ісус Христос під час останньої Тайної Вечері, напередодні Своїх страждань і смерті. А як мені пам'ятається, саме на Тайній вечері Христос передав Грааль, який і понині пов'язують з чашею.

У церковному обряді Євхаристії здійснюється те, до чого покликані християни — єднання з Господом, богоспілкування. Євхаристія є прилучення до любові Господньої.

Саме слово "Євхаристія" походить від грецького слова εὐ-χᾰριστία — подяка, дяка, вдячність. Воно злилося утворенням двох інших грецьких слів εὖ — добро, благо і χάρις — шанування, честь, повага.

Питання Святого причастя викладені в Євангелії від Матфея, Марка, Луки; в Першому посланні апостола Павла до Коринф’ян. Тому посилання на першоджерела робити по тексту не буду. Їх досить просто знайти.

Ось таке значення церковного обряду Євхаристії, яка так трактується самими християнами. Тепер хочеться зупинитися на самому таїнстві, як воно відбувається.

Таїнство Євхаристії є, перш за все, найважливішою частиною Божественної Літургії, коли відбувається освячення Дарів — хліба і вина, які стають Тілом і Кров'ю Христа. Вино при цьому розводиться водою. Його не просто розводять водою, а водою освяченою. І освячена вода разом з питтям здійснює на людину свій вплив. Але саме на його матеріальне тіло. Освячення здійснюється при проголошенні тайноздійснювальної формули, що являє собою Установчі (або Тайноустановчі) слова Господа Ісуса Христа на Тайній Вечері.

Над хлібом: "Прийміть і їште від нього все: бо це є Тіло Моє, що за вас буде віддане".

Над чашею: "Прийміть і пийте з неї всі, бо це є чаша Крові Моєї, Нового і вічного Завіту, що за вас і за багатьох проллється на відпущення гріхів. Це творіть на Мій спомин".

Іншим важливим елементом Таїнства Євхаристії є Причастя (або Причащання) — прийняття Тіла і Крові Христа, яке може відбуватися як на Божественній Літургії, так і поза нею. Словом, Причастя позначається як прийняття Святих Дарів — тобто євхаристійних Тіла і Крові Христа.

Крім того, Церква пропонує віруючим готувати себе до Таїнства Святого Причастя особливим чином, ця підготовка сама по собі цікава і важлива. Тут робиться акцент на здійсненні домашніх і церковних молитов, дотримання посту і здійснення покаяння. Окремо приписується, як віруючому поводити себе, як стежити за своїм настроєм. Той, хто готується до Святого Причастя повинен примиритися з усіма і берегти себе від злості і роздратування, утримуватися від осуду і всяких непотрібних думок, розмов, проводячи час, наскільки це можливо, на самоті, в читанні Слова Божого (Євангелія) і книг духовного змісту.

Дуже важливо пам'ятати, що підготовкою до Причастя має стати не лише виконання певних приписів, але все наше життя, побудоване на євангельських принципах. Необхідно не просто дотриматися дисциплінарних приписів, але запрагнути Христа, всіма силами Душі бажати з'єднання з Ним.

З усього сказаного можна зробити декілька висновків. Євхаристія становить основу головного церковного богослужіння — Божественної Літургії. Євхаристією на Літургії знаменуються всі церковні свята. Знову ж таки хочеться відзначити, що сама ж Літургія часом розуміється як спільне вживання їжі. При цьому Богослужінні відбувається спочатку освячення Святих Дарів, а потім причащання віруючих ними. Перша частина, а саме освячення хліба і вина, зрозуміла, про це можна детальніше прочитати у відповідних джерелах. А ось Причастя є саме по собі цікавим. Тут і відбувається, на думку християн, богоєднання шляхом матеріального вживання в їжу хліба і вина.

Кілька слів про хліб і вино — ці природні дари Бога, які Церква у вдячній відповіді підносить до Нього і знову приймає вже в зовсім іншій якості — як Тіло і Кров Христа. Дійсно, хлібу і вину в єврейській священній символіці надавали особливого значення.

Хліб був символом життя. І Сам Христос користувався цим символом, коли говорив про Себе іудеям:

“Не Мойсей дав вам хліб з неба, але Отець Мій дає вам істинний хліб з небес. Бо хліб Божий є той, який сходить з небес і дає життя світові”.

Євангелії від Іоана:

“Я є хліб життя; хто приходить до Мене, не відчуватиме голоду, і хто вірує в Мене, ніколи не матиме спраги.
Я — хліб живий, який зійшов з небес; хто їсть цей хліб, житиме вічно; хліб же, який Я дам, є Плоть Моя, яку Я віддам за життя світу.”

(Згідно з церковними канонами виноград уособлює вино життя і, отже, безсмертя).

“Я є істинна виноградна лоза, а Отець Мій — виноградар.
Я є лоза, а ви гілки…”

Немов сік наповнює виноградну лозу стиглою вологою, так і кров людини наповнює її життям. Як тут не згадати Світове дерево.

Пропонуючи нам ці Дари, Церква одночасно задає питання: "Наскільки ти готовий вільно піднести подяку Господу за дане тобі? Чи готовий користуватися тим, що послав тобі Господь і не просити більшого, бо дано тобі по потребі твоїй?" Будь вдячний за надіслане. Але ж і сказано в 10-ій заповіді: "Не бажай дому ближнього твого; не бажай дружини ближнього твого, ні раба його, ні рабині його, ні вола його, ні осла його, нічого, що у ближнього твого". Тут важливим є те, що ті, хто моляться, не просять нічого у Господа, але щиро дякують Йому за надіслане. Церква завжди вчить дякувати Богові, бо все від нього.

А тепер давайте уявимо собі Храм. Церква наповнена парафіянами. Християни стоять на Богослужінні в особливому молитовному стані, розкриті для Благодаті Божественної. Всі, без перебільшення, прагнуть до єднання з Господом. І ось їм пропонують скуштувати Хліб, який, за твердженням священиків, є Тіло Христове, і випити вина, яке є Кров Христова. Звичайно, неможливо залишитися осторонь і не взяти участі в такій корисній для людини події.

І все б чудово в цьому обряді, якби не одне але... Як можна, вживаючи матеріальні хліб і вино, тілом своїм матеріальним з'єднатися з Господом? Хіба зможе людина матеріальна увійти в Царство Господнє, просто з'ївши хліба і надпивши вина? Адже Господь наш є дух (Євангеліє від Матфея). Чи зможемо ми, образно, стукаючи до нього своїм матеріальним, Богооб'єднатися?

Так, можна сказати, що хліб і вино освячені, в них зійшов Дух Святий. Факт наявності святої води, освяченої в Церкві, заперечувати безмежно нерозумно. Але світ матеріальний і Світ Духовний все-таки розділені.

Я зараз свідомо спрощую проблематику питання. Але навіть при більш вдумливому і серйозному підході все одно питання ці та інші не втратять актуальності.

Тож що виходить, обряд Євхаристії є суть суцільна підміна і просто нічого не означає? Ні, це також невірно, як і мої запитання людьми віруючими визнаються неправильними. Тлумачення, як не кажи — різне. Так, питання підміни — воно залишається, але в цьому обряді багато корисного для душі та людини, яка шукає.

Давайте знову повернемося до Церкви. Ще раз звернемо увагу на те, що віруючі стоять в приємному, молитовному, милостивому стані. Ніхто у Господа нічого не просить, але лише дякує (що важливо, на мій погляд). Всередині у кожного панує мир і спокій. До Причастя віруючі готувалися завчасно, виконуючи запропоноване Церквою. А хіба не з контролю над думками повинна починати свою духовну роботу кожна людина, хіба не повинна вона прийти до свого внутрішнього примирення з самою з собою?

У книзі Анастасії Нових "Сенсей-I" ми можемо прочитати наступне:

“Найвеличніша перемога  - це перемога над самим собою. Що це означає? Це означає перемогти свої негативні думки, навчитися їх контролювати, навчитися контролювати свої емоції. Я ще раз повторюю, у твоїй голові не має бути нічого не-га-тив-но-го. Тільки позитивний фактор! Тоді тобі не доведеться витрачати час на боротьбу з самим собою і вчинки твої завжди будуть добрими. Мир, у першу чергу має бути всередині тебе. Мир і злагода.”

Людина — створена двоїстою. У ній поєднується духовне і матеріальне начало. Чому людина буде приділяти свою увагу в житті, тим вона і стане. Знову звернімося до книги Анастасії Нових "Сенсей-I":

“Адже людина – істота енергоматеріальна, де енергія і матерія існують за своїми законами і часом, однак знаходяться у повному взаємозв’язку і взаємозалежності…”

Якщо ми йдемо до єднання з Богом, то чи не повинні ми це робити, живучи саме за законами світу духовного? Єднання з Богом для людини є можливим саме за допомогою Душі своєї, даної їй Господом. Розвиваючи свою духовну складову, зводячи Храм Душі своєї, Людина йде шляхом свого порятунку, Богоєднання. Переконаний, що єднання Людини з Богом і Світом Духовним можливе тільки її Духовною, енергетичною складовою, в розвитку якої є істинний сенс життя Людини. Вона зводить всередині себе чистий сяючий Храм Душі своєї, стежить за чистотою в ньому, контролюючи свої думки і відстежуючи свій внутрішній стан. У кожному дні, в кожній своїй думці стежить за тим, до чого прагне вона.

Давайте знову звернемося до Першого послання апостола Павла до Коринф’ян:

“Хiба ж не знаєте, що ви — храм Божий i Дух Божий живе у вас?
Хiба не знаєте, що тiла вашi є храм Святого Духа, Який живе у вас i Якого ви маєте вiд Бога, i ви не свої?”

Основними інструментами свого внутрішнього, духовного розвитку, будівництва Храму Душі своєї здавна є духовні практики і медитації. В першу чергу це звичайно ж духовна практика "Квітка Лотосу", яка дуже детально описана в книгах Анастасії Нових. Для мене також значну роль зіграла медитація на підтримку свого Ка. Вона проста, але досить ефективна.

Молитвами, духовними практиками і медитаціями Людина зводить всередині себе прекрасний світ, який і називають Храмом Душі ЇЇ. Вона в чистоті своїх помислів і діянь зберігає блиск і сяяння свого творіння. В такому Храмі буде приємно оселитися Духу Святому і йти разом з ним шляхом, обраним Людиною. Адже будь-яка дорога з добрим попутником — півдороги. Людина сповнюється Духом Святим зсередини, як кажуть, стяжає його. У християнській науці питання стяжання Духа Святого добре освітлене Серафимом Саровським. Наведу уривок з його вчення:

"Молитва, піст, пильнування і всякі інші справи християнські, якими б гарними вони самі по собі не були, проте не в діянні лише них полягає мета нашого християнського життя, хоча вони і служать необхідними засобами для досягнення її. Справжня ж мета нашого християнського життя полягає в стяжанні Духа Святого Божого... Добро, яке заради Христа робиться, не лише в житті майбутнього віку вінок праведности здобуває, але і в тутешньому житті сповнює людину благодаті Духа Святого...

Стяжання — все одно що придбання. Адже ви розумієте, що значить накопичення грошей. Так от все одно і накопичення Духа Божого. Накопичення Духа Божого є теж капітал, але тільки благодатний і вічний".

Дух Святий — Він і є Кров Господня. Як кров в тілі матеріальному несе всім його частинам необхідний набір життєвих речовин, так і Дух Святий несе Боголюбцеві все необхідне для подолання шляху його спасіння. Він як турботливий опікун завжди готовий піднести чашу з питтям до губ стражденного. Аби він випив. І я згоден з тим, що нерозумно відштовхувати руку, яка підносить тобі ковша з прохолодною, джерельною водою. Особливо тоді, коли так хочеться пити. Особливо тоді, коли часу залишилося так мало.

Ось в чому суть у моєму розумінні цього таїнства. Хоча яке воно таїнство? Це, скоріше, приховане від інших очей інтимне спілкування Людини з Господом. Про нього можна довго говорити і сперечатися. Можна виявляти підміни в церковних обрядах. Але якщо Ви запитаєте мене, чи ходжу я до церкви, то спокійно відповім: "Так, ходжу". Я так само, як багато інших, здійснюю молитви і беру участь у церковних обрядах. Що я там роблю? Просто розкриваюся в почутті радості і безкінечності. Це частина мого життя, яку мені тепер необхідно прожити в радості і внутрішньому спокої.

Є церковні таїнства, які містять в собі театральні дії. Це вірно. Так само як і те, що мені, простому обивателю, хочеться усвідомити факт свого спасіння просто зараз, от тільки через поріжок невисокий треба переступити. Яке велике при цьому бажання перекласти відповідальність за своє спасіння на плечі інших, просто взявши участь в барвистій дії. Та істинний сенс церковних обрядів вже втрачається. А його просто треба зрозуміти, попрацювати над собою. Чи багато людей прийдуть в Храм за спасінням, якщо їм сказати про те, що це результат їхнього істинного бажання, устремління? Те, що є всередині тебе, — до того ти і прагнеш.

Я не прагну тут до полеміки. У мене є своя задача. Вся справа в свободі вибору. Але якщо вже я вибрав для себе такий шлях, то і ним треба йти в гармонії з оточуючими, шукати точки дотику, єднання на істинній основі, і в першу чергу з Богом.

 

Автор: Ігор Гайдук
27 листопада 2016 р

 

Знайшли друкарську помилку? Виділіть фрагмент і натисніть Ctrl + Enter.


Це цікаво 48

Підписатися на новини



Євхаристія - Рейтинг теми: 5.00 з 5.00 проголосувавших: 48
Схожі статті:


Коментарі
  • Игор еша

    07.08.2017 22:28

    Здесь в комментариях, хотел оставить сообщение, основанное на своем личном опыте. Для меня хорошо способствовала в деле построения Храма Души своей медитация на восстановление своего КА. Очень полезная практика. Ведь наша оболочка КА есть составляющая энергетической структуры человека. И ее развитие влияет на всю энергетическую конструкцию.

    Храм Души человека это в какой-то мере образное выражение, которое носит вполне конкретный характер, когда мы говорим о двойственной природе человека. И если сесть духовная практика “Цветок Лотоса”, то почему не может быть инструментов раскрытия своего энергетического потенциала.

    Я полагаю, что они есть и как раз медитация КА - одна из них.

    Відповісти
  • →  BERG

    08.08.2017 00:03

    А зачем инструменты для раскрытия своего энергетического потенциала? Это может как-то еще ускорить слияние Души с Личностью?

    Відповісти
  • → →  Игор еша

    08.08.2017 07:02

    Как минимум даст понимание того, что ты дуален своей природе

    Відповісти
  • → → →  BERG

    08.08.2017 09:43

    Для этого есть практика “Кто Я”, ведение дневника и прочие инструменты изложеные в книгах Анастасии Новых, уверен что их предостаточно для понимания дуальности человека и работы над собой, а что такое этот энергетический потенциал, для чего он тебе? )

    Відповісти
  • → → → →  Игор еша

    14.08.2017 09:38

    Вообще-то, Ка тоже хорошо описана в книгах Анастасии Новых

    Відповісти
  • → → → → →  BERG

    14.08.2017 13:06

    Конечно! и Ка тоже, очень классная медитация! )))

    Відповісти
Залишити коментар
AllatRa.TV онлайн


Архів матеріалів

Концепція