Про довіру до Бога, страх оцінки та життєві уроки

Про довіру до Бога, страх оцінки та життєві уроки

"Як росте стійкість Душі? Через надію і Довіру Богу. Вони наділяють людину великою силою. Потрібно повністю довіритись Богу і на кожне випробування дивитись, як на Дар, посланий любов'ю Божою. Людина, що має велику Довіру до Бога, радіє всьому: будь він голодний або хворий, або несправедливо ображений або або ... - він завжди вірить, що це дано Богом, сподівається на Бога і завжди перебуває в безпеці, перебуваючи в пристанній надії на Бога."

Старець Паїсій Святогорець

"Надія на Бога і довіра Богові - найбільша гарантія".
(Том V. Пристрасті і чесноти)

Питання свідомої довіри Богу стало актуальним для мене порівняно недавно. У житті раптом «самі собою» почали виникати обставини, які спонукали зайнятися пошуком відповідей на дану тему.

Духовна практика «Квітка Лотоса» і Довіра Богу

Духовна практика Квітка ЛотосаВиконуючи Духовну практику «Квітка Лотоса», часто прагнув «дотягнутися» до глибинних почуттів. Вжити «зусилля», виражене в читанні молитов, а також згадуючи про чуттєві моменти життя (зустрічі з коханою дівчиною, вірними друзями і т.п.). Даний спосіб дуже допомагав на самому початку шляху і дозволив зрозуміти, що таке глибинні почуття.

Зрозуміти... але, користуючись цими методами регулярно, зрозумів, що вони не завжди дозволяють «зануритись» і досягти результату. І я не розумів причину, чому ж не виходить? Адже я так намагаюсь! Тягнуся-тягнуся... а дотягнутися не можу!

Пізніше прийшло розуміння, що тягнутися нікуди не треба. Взагалі не треба нічого робити. Потрібно лише прибрати себе і не заважати Богу творити. Відкритися і довіритись Отцю Небесному. Адже Духовна практика - це робота Духа, а не свідомості.

І якщо Довіритись Богу, перестати «тягнутися» до результату і просто Бути... Бути в Богові, Бути в Любові - Бути в почуттях... То приходить розуміння, що можна залишатися в практиці «Квітка лотоса» не тільки статично, під час виконання медитації, а перебуваючи в дні, кожну хвилину і секунду свого часу - і зовсім не важливо, що я роблю і в якому місці перебуваю. Просто відкритися і довіритися. Чистота. Любов. Вдячність.

Страх Оцінки

Страх ОцінкиРозглядаючи питання Довіри Богу, хочеться коротко торкнутися такого поняття як «страх оцінки». Дуже часто в житті виникав страх перед тим, як підійти до незнайомої людини на вулиці і почати спілкуватися. Також з'являвся страх виступу перед аудиторією. Пульс частішав, здавалося, серце вистрибне з грудей. Причому зауважив, що чим більше звертаю увагу на тіло і думки, які в цей час в голові, тим сильніша зовнішня реакція тіла (тремтіння, спазми м'язів, голос стає іншим).

Чому ж так відбувалося? Все дуже просто... Увагу направляв на зовнішнє і своїм неусвідомленим вибором надавав страху оцінки силу. А по суті, витрачав час на порожні ілюзії замість того, щоб звернути увагу всередину себе, відкритися і жити в реальності Бога. Жити в любові по своєму вибору. Коли почала з'являтися довіра, страх оцінки став менше впливати на мою поведінку. Емоція страху періодично з'являється, але тепер я розумію, що це всього лише напрацьована роками звична реакція. Тепер я завжди знаю, що Бог всередині, Він любить і завжди допоможе, якщо я сам піду назустріч Йому.

Життя "М’явкочить"

"Зазвичай спочатку люди звертаються до розради людської, а до Бога звертаються тільки після того, як розчаруються в людях. Проте якщо ми не хочемо страждати, то проситимемо розради божественної, тому що вона і є єдина істинна розрада. Віри у Бога недостатньо: необхідна і довіра Йому. Довіра Богові притягує Його допомогу. Християнин вірує і ввіряє себе Богові до смерті. І тоді він ясно бачить Божу руку, що рятує його."

Паїсій Святогорець

Бог з нами завжди. Часом виникають критичні ситуації, але це лише уроки, а люди в них - наші вчителі. Нічого не відбувається без відома Бога. І всі ситуації, які виникають в житті - це уроки, які треба пройти. Якщо людина з якихось причин не «вивчила» уроку, то є велика ймовірність, що така ситуація знову повториться, щоб людина змогла пройти далі по шляху Духовному. Головне, що потрібно розуміти, - Бог не посилає таких випробувань, які були б не під силу людині. У людей різні здібності і можливості, у кожного свій хрест, і якщо в твоєму житті виникло випробування - то тобі під силу його пройти! Адже Бог з тобою! Духовний світ завжди допомагає людині! Потрібно лише відкритися почуттям, щоб прийняти Його допомогу, і ніколи не закриватися.

Довіра до Бога

"Бог є любов, і той, хто перебуває в любові, перебуває в Богові, і Бог у ньому." - (1 Ів 4:16)

Бог постійно з нами, енергія любові пронизує все навколо. Бог всюди, всередині нас і зовні. Бог в кожній частинці всесвіту. І всередині кожного з нас є Його частинка, є частинка Творця, який завжди з нами, який завжди відчуває нас! Який любить і чекає, коли ж... Коли ж?! Його «блудні» діти нарешті повернуться додому?! Любить і Вірить в нас.


ЦЕ ЦІКАВО
316

Залишити коментар